• info@fullyincontrol.nl

Veelgestelde Vragen over Kanban Board

Wat is een Kanban board?

Een Kanban board is een visueel hulpmiddel dat wordt gebruikt voor het beheer van werkzaamheden bij het implementeren van Kanban om de efficiëntie te verbeteren. Het bord visualiseert zowel de workflow als het daadwerkelijke werk dat doorheen deze workflow passeert. Een typisch Kanban board is verdeeld in verschillende kolommen die elk een specifieke fase van het proces vertegenwoordigen, bijvoorbeeld “Te Doen”, “Bezig” en “Gedaan”. Dit stelt teams in staat om de voortgang van taken in real-time te zien, bottlenecks te identificeren en de werkstroom continu te verbeteren.

Hoe werkt een Kanban board?

Een Kanban board werkt als volgt:

 1. Verdeel het bord in kolommen: Elke kolom vertegenwoordigt een stap in het workflowproces.
 2. Voeg kaarten toe: Elke kaart staat voor een taak of werkitem. Kaarten worden geplaatst in de relevante kolom, afhankelijk van de status van de taak.
 3. Verschuif kaarten: Naarmate taken vorderen, worden de kaarten van de ene naar de andere kolom verplaatst om de voortgang te reflecteren.
 4. Monitor en pas aan: Gebruik het bord om de voortgang te bewaken en procesverbeteringen door te voeren waar nodig.

Wat zijn de voordelen van een Kanban board?

De voordelen van een Kanban board zijn onder meer:

 • Verbeterde zichtbaarheid: Alle teamleden kunnen de status en voortgang van taken zien, wat de communicatie en coördinatie verbetert.
 • Flexibiliteit: Kanban boards zijn flexibel en kunnen aangepast worden aan bijna elk type werkproces.
 • Verhoogde productiviteit: Door het identificeren van bottlenecks en inefficiënties kunnen teams efficiënter werken.
 • Continue verbetering: Het bord stimuleert constante evaluatie en optimalisatie van het workflowproces.

Hoe maak je een effectief Kanban board?

Om een effectief Kanban board te maken, overweeg de volgende stappen:

 1. Bepaal de workflow: Identificeer de stappen die elke taak moet doorlopen van start tot finish.
 2. Ontwerp het bord: Creëer kolommen die deze stappen vertegenwoordigen. Voeg eventueel rijen toe voor verschillende prioriteiten of teamleden.
 3. Definieer werklimieten: Stel limieten in voor het aantal taken dat tegelijkertijd in elke kolom kan zijn om overbelasting te voorkomen.
 4. Gebruik heldere labels: Zorg ervoor dat elke kaart essentiële informatie bevat zoals taakomschrijving, verantwoordelijk persoon en deadlines.
 5. Evalueer en pas aan: Houd regelmatig stand-ups of reviews om het bord te bespreken en aan te passen voor continue verbetering.

Kun je een Kanban board digitaal gebruiken?

Ja, er zijn veel digitale tools beschikbaar die Kanban boards ondersteunen, zoals Trello, Asana, en JIRA. Deze tools bieden aanvullende functionaliteiten zoals automatiseringen, integraties met andere software, en de mogelijkheid om real-time updates te ontvangen, waardoor ze een krachtig instrument zijn voor teams die op afstand of in dynamische omgevingen werken.

Zijn er verschillende soorten Kanban boards?

Ja, er zijn verschillende soorten Kanban boards die kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de taken en de structuur van het team. Sommige boards zijn zeer eenvoudig met slechts drie kolommen (Te Doen, Bezig, Gedaan), terwijl andere meer gedetailleerde stappen kunnen omvatten of specifieke kolommen voor urgentie en prioriteit. Daarnaast zijn er gespecialiseerde Kanban boards voor specifieke industrieën of projecttypen.